logo

BLOG Nieuw werk ! Op 16-10-2020

Alexander van Weezel
1886-1984
Opa is de enige van  zijn familie die de  oorlog heeft overleefd.
Zijn moeder, broers, zuster, neven, nichten zijn allemaal in diverse kampen vermoord.
Gesproken over de oorlog werd er bij ons thuis of met opa niet of nauwelijks.
Als opa er al iets over opmerkte was het nooit in haat.
In mijn herinnering altijd in rust en nooit in woede.
Een markante uitspraak van opa
“ Ik kan niet alle duitsers haten om wat een groep gedaan heeft” .
En verder was er stilte.
 Opa leeft in mijn herinnering voort als een humorvolle fijne man.
Ik weet zeker dat mijn moeder iets anders over hem dacht.
Mijn vader vond hem uitgesproken dapper !
Ik schrijf dit na het interview met de kleindochter van Jules Schelvis gelezen te hebben.
Er was het een en ander wat ik herkende.


SHALOM OPA !


Portret door mij gemaakt in 1966

Lydia en Sam
Oma en kleinkind bezig in de oude beetje joodse traditie.
Eten en eten klaarmaken en hoe doe je dat.
Ze houden alle twee van koken en eten.
Lydia legt uit en Sam voert uit.
En als het klaar is met elkaar genieten.
Eten aan tafel, praten, plezier hebben en NASCHEN !
“ALS DE DAG VAN TOEN “


Oma en Opa van Weezel, Discusstraat 1 Amsterdam.
Ik ruik de geuren van het huis nog, koffie, soep, stoofvlees, petroleum, sigaren.
En het licht in de keuken zie ik nog voor me. Spelen aan het granieten aanrecht en knoeien met water en tinnen maatbekertjes in de tegeltjes spoelbak.
Oma vond veel heel veel goed. Je bent oma”s kokkernolletje, wat het betekend,  geen idee.
Distributie radio, muntjes voor de gasmeter, die ik mocht kopen bij Simon de Wit op de hoek.
En dan werd ik opgetild om ze in de gasmeter te stoppen.
Oma die “KIBBESOEBE” maakte van kip gekocht van de poelier die aan de deur kwam.
Zoals opa opmerkte koshere paling van de volendammer visboer, kwam ook aan huis en dan maakte oma stoofpaling.
Het huis, de keuken en de kamers waren in mijn herinnering veel groter dan ze werkelijk waren.
Maar het was er altijd warm, ik bedoel gezellig warm, welkom warm.
 Oma kookte met haar nesjomme en dat proefde je. Zowel mijn broer als ik hebben onze fijne herinneringen aan oma en opa
van Weezel ! Niet aan onze andere opa en oma.
Overlevers van de oorlog. Over de oorlog werd niet gesproken. Maar er werd ook nooit haat of agressie uitgesproken. Terwijl opa van zijn directe
familie de enige was die het heeft overleefd.
In mijn foto’s probeer ik nog altijd de sfeer van hun huis, hun keuken, en hun liefde voor ons te leggen.
Wij zullen ze niet vergeten !!

Op 22-6-2020 heb ik weer wat nieuw werk toegevoegd. Uiteraard gemaakt met de Canon 5D MKIV en LEDGO verlichting bewerkt met Adobe Photoshop en MacPro. Dit keer is een prop gebruikt van Carry Premsela.

ADOBE SPARK
En zoals bij veel meer opnames de keuken van mijn grootmoeder in gedachten.
Op 21-5-2020 heb ik deze opname gemaakt met de Canon EOS 5D MKIV met 24-105 objectief LEDGO en BALLED PRO verlichting en PHOTOSHOP.
 9-5-2020 Gemaakt met de Canon EOS 5D MKIV en Ledgo verlichting  en MacPro met gebruikmaking van TETHERED TOOLS.
Op 2-5-2020 Nieuw werk !

Inmiddels meer dan 25 jaar word ik in de foto vakhandel geholpen door Bart Kuijpers Wentink. En altijd vriendelijk en met een lach. Warm menselijk. En geloof mij ik ben niet de makkelijkste. Advies, raad, hulp, aandacht en geduld. Voor mij ook van groot belang, durfen te zeggen, dat weet ik niet.Eerst bij M&S en Lex Peper en daarna bij Calumet Photographic. Durfen te zeggen, dat moet je niet kopen. Kijk daar eens naar, ik denk dat dat beter bij je past.Ik houd van die ouderwetse fotohandelaren. Waar helpen en advies en ik durf het woord nauwelijks op te schrijven SERVICE nog vanzelfsprekend zijn. Calumet plaats zo’n teamlid maar op een sokkel!

Niet negatief maar CREATIEF !
Ik geniet van alle initiatieven, kunst,musea,natuur, etc.etc.
Hierbij een warm gebaar, al is het langs deze weg, kopje thee.
KIJK PLEZIER !
Zoals altijd in mijn opnames bezig met licht. Geur is nog geen optie. Komt nog? Ik hoop het. Ik hoop dat u de geur erbij kijkt !

Zeer binnenkort ga ik weer wat nieuwe 
voedsel opnames maken. Ik ga proberen verse ansjovis te kopen, correctie
ik schrijf ik maar het moet zijn Lydia, en daar ga ik mee aan de gang.
Geen SHOOT, maar gewoon opnames maken.
Met de LEDGO led verlichting en de Balled Pro 
effect lampjes.
Als prop een oude ansjovis pot die ik weer via
onze dochter Manon van Milk&Cream brocante heb.
Op mijn website en in dit blog laat ik weer de
resultaten zien.
Ik schrijf het nog maar eens, bij vragen mag u mij altijd
benaderen.
Ik heb de opnames inmiddels gemaakt !
Deze opname heb ik gemaakt op 12-2-2020.
Aubergine en zoete aardappel etc.
Ik heb deze opname gemaakt op een scheepskachel,
fornuisje uit begin 20e eeuw van het merk Dru.
Uiteraard met continulicht van LEDGO en bewerkt in
Photoshop
Ook deze opname heb ik gemaakt voor de serie “WIT”. Gemaakt met LEDGO continulicht met extra kleppen voorzetstuk en difusor. Balled Pro lampjes in tegenlicht voor effect en als achtergrond de Falcon Eyes softbox. Mijn camera de Canon EOS5D MKII met 24-105 als lens, MacPro voor tethered werken, Photoshop voor de bewerking, Manfrotto statief. En uiteraard MILK&CREAM BROCANTE van Manon van Tienhoven voor de props.Meer weten, vragen etc. neem contact op !
Ik ben opnames aan het maken voor de serie “WIT”. En zoals altijd ook deze opnames gemaakt met LEDGO continulicht. Al vele jaren werk ik met continulicht omdat ik het heerlijk vind om perfect te kunnen zien wat ik krijg. Flits is grandioos maar ik vind voor mijn werk continulicht prettiger en in mijn geval beter. Voedselfotografie is niet de enige discipline die prima met continulicht kan worden gedaan.
GEMAAKT OP 24-1-2020
EEN VAN MIJN FAVORIETE OPNAMES UIT 2019

PROPS: MILK&CREAM BROCANTE

WORKSHOP/LES/CURSUS

Volg bij mij een workshop/masterclass/les over licht, mijn licht, led licht. Een op een [dus geen groepen]. Duur 2 uur en een kwartier, inclusief thee/koffie. Kosten 150 euro. Voedselfotografie en belichting zijn mijn specialisaties.
Vragen en/of boeken  erik@voedsel-fotografie.nl   OOK VOOR EEN LEZING KUNT U MIJ BENADEREN !

Bart Kuijpers Wentink 

Blog